فرآیند کلی تولید برنج
زمانبندی مرحله به مرحله تولید برنج
فرآیند کلی تولید برنج
۱) آمادهسازی بذر برنج
قبل از کاشت بذر ابتدا آن را جوانه دار می کنند.
- بذرها درون کیسه هایی در داخل ظرف یا یک حوض پر از آب که در حیاط منزل تعبیه شده می ریزند.
- به مدت ۲ تا ۸ روز به آن زمان می دهند تا بذرها جوانه بزنند.
- زمان جوانه دار شدن بذرها به دمای هوا بستگی دارد.
۲) پاکسازی زمین خزانه
خزانه برنج قطعه زمین کوچک و محصوری است که در داخل زمین اصلی یا در قطعهای از زمین در خارج مزرعه اصلی درست می شود.
- این قطعه زمین به عمق ۱۵ تا ۲۰ سانتیمتر شخم زده می شود.
- قبل از شروع کشت روی آن مقداری کود دامی کاملاً پوسیده می ریزند.
- در خزانه آب می ریزند.
- با شخم زدن دوباره سنگ و کلوخ های آن را از بین می برند.
- معمولا سه روز قبل از بذرپاشی خزانه را سم پاشی می کنند.
۳) کاشت بذر در خزانه
- بذرهای جوانه دار شده در داخل خزانه کاشته میشود.
- با استفاده از پلاستیک اطراف آن بهخوبی پوشانده میشود تا در برابر آفت و پرندگان محافظت شود.
- در این مرحله نشاء تولید می شود که باید به زمین اصلی منتقل گردد.
۴) شخم و آماده سازی زمین اصلی
- زمین را از شلتوک ها و بقایای کشت قبلی پاکسازی می کنند.
- معمولا ۳ ماه قبل از کاشت برنج هفته ای ۱ بار زمین را شخم می زنند.
- چون برنج کشت اول به تازگی برداشت شده است و زمان برای کشت دوباره کم است، پس از برداشت محصول کشت اول با سرعت بیشتری زمین اصلی را شخم می زنند و آن را برای کاشت نشا آماده می کنند.
۵) برداشت نشاء از خزانه
- نشاء را وقتی به اندازه طبیعی خود یعنی ۲۰ تا ۲۵ سانتیمتر رسیده و دارای ۴ تا ۵ برگ هستند، از خزانه برداشت می کنند.
- نشاء را برای انتقال به زمین کشت آماده سازی می کنند.
- عملیات انتقال نشاء از خزانه به زمین اصلی را نشاءکاری مینامند.
- عملیات کندن نشاءها بطریق سنتی بوده و توسط دست انجام میگیرد.
۶) کاشت نشاء در زمین اصلی
- ۲۵-۳۰ روز طول می کشد تا نشاء های آماده شده به زمین اصلی منتقل شوند.
- این مرحله بسیار حساس است و برای جلوگیری از آسیب نشاء آن ها را با دقت و آرام در زمین اصلی می کارند.
- کاشت نشاءها در زمین اصلی در استان گیلان توسط زنان و در استان مازندران توسط مردان ماهر شالیکار انجام میگیرد.
- در هنگام نشاءکاری باید در داخل زمین شالیزار به اندازه کافی آب وجود داشته باشد زیرا آب مانع رشد علفهای هرز و کم شدن درجه حرارت میشود.
۷) افزودن کود
- بعد از کاشت به زمین شالیزار کود شیمیایی اضافه می کنند.
- معمولا کودهایی که مورد استفاده قرار گیرند،کودهای شیمیایی اوره و فسفات میباشند.
۸) آبیاری
- در یک ماه ابتدایی کشت برنج در زمین اصلی آبیاری به صورت غرقابی و در بقیه دوران بصورت تناوبی انجام می گیرد.
- در یک ماه اول وجود آب دائم در پایه بوته ها در کنترل رشد علف هرز موثر است.
- در کشت دوم فقط در دو هفته اول کشت آبیاری انجام می شود و تا زمان برداشت ادامه آبیاری با آب باران تامین می گردد.
۹) سمپاشی
برای مبارزه با علف های هرز از دو روش شیمیایی و بیولوژیک استفاده می کنند.
روش بیولوژک کنترل علف هرز:
۱۰ روز پس از نشاء کاری بعد از استقرار گیاهچه های برنج حدود ۳۰۰ عدد جوجه اردک در شالیزار رها می کنند که از علف های هرز تغذیه می کنند و از رشد و ازدیاد آنها جلوگیری می کنند.
روش شیمیایی کنترل علف هرز:
دربرنج کشت اول در ۳ مرحله سم پاشی شیمیایی انجام می گیرد.
- هنگام آماده سازی خزانه و قبل از بذر پاشی
- ۳ تا ۵ روز قبل از نشاء کاری در زمین اصلی
- ۴ تا ۷ روز پس از نشاکاری
۱۰) برداشت برنج و کمباینزنی
- کشت دوم را در اوایل و یا اواخر آبان ماه برداشت می کنند.
- برداشت برنج با دست و یا دستگاه کمباین زنی انجام می گیرد.
- ۲۴ ساعت بعد از قطع ساقه های برنج جمع آوری و خرمن کوبی انجام می گیرد.
- اگر با کمباین برداشت انجام شود باید حتما رطوبت آنها با دستگاه خشک کن گرفته شود.
۱۱) ارسال به کارخانه و مراحل فرآوری
مراحل کاشت، داشت و برداشت برنج تا این مرحله به پایان رسیده است.
اکثر کارخانه ها برنج را در همین مرحله (با داشتن پوسته سخت شلتوک) از کشاورز خریداری می کنند و بقیه مراحل فرآوری و جداسازی پوسته های آن را در کارخانه انجام می دهند.
فرآیند کلی تولید برنج
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.