انواع چای با ویژگی و خواص آنها
انواع چای
انواع چای با ویژگی و خواص آنها
هزاران نوع چای مختلف وجود دارد که می توانید از آن ها استفاده کنید ، چای ها یکی از راه های شگفت انگیزی هستند که هم باعث آرامش و هم شادابی می شوند. برخی چای ها به عنوان درمان فوری بیماری های مختلف مثل سردرد، دردهای عضلانی، مشکلات پوستی و … به کار می روند.
1- چای سیاه
این نوع چای متداول ترین و معروف ترین نوع چای در دنیا است ، بیش از ۹۰ درصد از چای مصرفی اکثر مردم جهان را چای سیاه تشکیل می دهد
تولید آن به این نحو که برگ های چای را پس از برداشت در دما و رطوبت کنترل شده رها می کنند تا اکسید گردد مدت آن دو هفته تا یک ماه به طول می انجامد.
چای سیاه نسبت به انواع دیگر کافئین بیشتری دارد و طعم آن قوی تر می باشد ، این نوع چای به دلیل این که به روش تخمیری اکسیده و سپس آنزیم های موجود در آن نظیر فنل اکسیداز، پپتیداز و … غیرفعال می شوند حاوی کمترین مقادیر آنتی اکسیدان است.
بزرگترین تولید کننده این چای چین است.
خواص چای سیاه :
- کنترل قند خون
- کاهش وزن
- درمان سردرد
- درمان اسهال
- مهار درد گرسنگی
2- چای سبز
گرچه چای سبز نوشیدنی ملی ژاپنی هاست اما چینی ها نیز از طرفداران پروپاقرص این چای بوده و خود نوعی چای سبز تولید می کنند که عطر تند گل یاس و گل های دیگر را در خود دارد و به نام «ماندرن بزرگ یاس» شهرت یافته است، عمدتا در آیین چای آرایی ژاپنی کاربرد دارد و فقط ۱۰ درصد از چای مصرفی جهان را به خود اختصاص داده است. علاوه بر چین و ژاپن در کشورهای مراکش، تایوان، هنگ کنگ، کره و خاورمیانه شهرت دارد اما در سال های اخیر بر محبوبیت آن افزوده شده است و مصرف آن در غرب توسعه یافته است.
بهترین نوع چای سبز نوعی است که در بهار و از چین های اول درست می شود و با دست به عمل می آید در این نوع چای حداقل اکسیداسیون روی می دهد و پس از چیدن برگ ها و طی مرحله مالش سریعا به وسیله بخار آب داغ آنزیم های اکسید کننده موجود در برگ های چای را غیرفعال می شوند و محتوی پلی فنلی آن ها دست نخورده و سالم باقی می ماند و عناصر طبیعی موجود در برگ چای در آن حفظ می گردد.
این نوع چای کم رنگ ولی عطری است و دارای طعمی ملایم و گیاه مانند می باشد.
چای سبزهایی که در آخر نام آنها «چی» (به معنای چای) میآید ژاپنی هستند و نام انواع چای سبز چینی اشاره به منطقهی کشت آنها دارد.
کشورهای تولیدکننده چای سبز عبارتنداز: ژاپن، چین، اندونزی، ویتنام.
خواص چای سبز :
- می تواند درد آرتریت، التهاب و درد عضلانی بعد از ورزش را کاهش دهد
- هم چنین برای کاهش نفخ مفید است
- چای سبز بدن را از مواد مضر پاکسازی می کند و برای کاهش وزن مفید است
- چای سبز حاوی ماده فعال اپی گالوکاتچین گالات (EGCG) است
- آلرژی و اکنه
روش عمل آوری و تولید چای سبز
- چای سبز از حرارت یا بخار دادن برگ های تازه در دمای بالا به عمل می آید این فرآیند آنزیم ها را در سلول های آب گیاه بی اثر کرده و از تخمیر شدن جلوگیری می کند به همین علت برگ های سبز چای برای مدت ۶۰-۴۵ ثانیه بخار داده می شوند. سپس پیچیده شده و در هوای داغ در ۱۱۰-۹۰ درجه سانتیگراد برای مدت ۵۰-۴۰ دقیقه خشک می شوند. این خشک کردن و مالش اولیه رطوبت برگ را از حدود ۷۶درصد به حدود ۵۰درصد کاهش می دهد.
- سپس برگ ها برای مدت ۱۵ دقیقه بدون گرما مالش داده می شوند. متعاقبا فشرده شده و برای ۴۰-۳۰ دقیقه در هوای داغ ۶۰-۵۰ درجه سانتیگراد خشک می شوند. این خشک کردن ثانویه رطوبت محتوی برگ را تا حدود ۳۰ درصد کاهش می دهد. در مرحله بعد برگ های چای مستقیما در معرض ۹۰-۸۰ درجه سانتیگراد خشک شده و برای ۴۰ دقیقه تحت فشار و مالش روی یک سینی یا تابه پیچیده می شوند (پیچ خورده می شوند). در نهایت برگ های چای در ۸۰ درجه سانتیگراد تا رطوبت ۶ درصد خشک می گردند.
- شیوه سنتی فرآوری چای سبز شامل مراحل پلاساندن، گرم کردن، مالش و خشک کردن می باشد که بعد از چیدن، برگ های تازه را روی تخته های حصیری پهن می کنند و آفتاب می دهند یا به مدت دو ساعت در حرارت زیاد می گذارند پس از آن برگ های چای را داغ می کنند تا از اکسیده شدن آن جلوگیری نمایند و تازگی آن حفظ شود سرانجام برگ ها را به شکل های مختلف می پیچند و خشک می کنند.
3- چای سفید
این نوع چای که اصلا تخمیر نمی شود نوع نادری از انواع چای است و برگ های آن بلافاصله بعد از چیدن خشک شده و چون حالت تخمیری ندارد مواد مفید آن بیشتر از سایر چای هاست به همین دلیل مزه آن بسیار ملایم تر از سایر چای ها حتی چای سبز می باشد.
چای سفید لطیف ترین چای هاست. تلخ نیست، طعم ملایم و شیرین دارد. بیشتر در فوجیان چین تولید می شود و محصول بهاره و چین اول است. چای سفید صرفا از گلبرگ های تازه ای درست می شود که هنوز پرز خود را از دست نداده اند. در آغاز بهار غنچه چای را پیش از آن که باز شود می چینند و در حرارت زیاد خشک می کنند. برخلاف چای های دیگر، برای به عمل آوردن چای سفید غنچه های چای را نمی مالند بلکه آن را اکسیده می کنند.
در تولید چای سفید برگ ها و جوانه ها با بخار حرارت داده شده خشک می شوند. در این حالت کم ترین عملیات فرآوری بر روی چای انجام می شود در حالی که چای سبز اولانگ و چای سیاه قبل از مراحل مختلف اکسیداسیون پژمرده و پلاسیده می شوند. این گونه چای حاوی بیشترین مقادیر آنتی اکسیدان ها و کم ترین مقدار کافئین در مقایسه با دیگر انواع آن است. این نوع چای یعنی چای سفید برعکس سایر چای ها که معمولا همراه با مواد غذایی نظیر قند، شیرینی، شیر و … مصرف می شوند به شکل یک نوشابه به تنهایی مصرف می شود و قیمت آن معمولا ده برابر چای های دیگر است. دو نوع مشهور آن به نام های سیلورنیدلس و وایت پئونی می باشد که بیشترین نوع چای سفید است.
soochella.ir
خواص چای سفید :
- ضد پیری
- کاهش وزن
- سم زدایی
- چای سفید سرشار از آنتی اکسیدان است
- نقش مهمی در افزایش متابولیسم بدن دارد
- وجود اسید آمینه ال تیانین در این چای به مبارزه با استرس و بهبود تمرکز و آرامش کمک می کند
4- چای زرد
فرآیند تولید چای زرد شبیه به چای سبز اما با خشک کردن آرام تر است و در ژاپن مصرف می گردد. رنگ آن شبیه به چای سبز است و طعم آن به چای سبز و سفید نزدیک است اما بوی متفاوتی دارد.
در حقیقت، عمل اکسیداسیون در این چای، بسیار آهستهتر صورت میگیرد و در نتیجه چای زرد دارای طعمی ملایمتر از چای سبز میشود.
5- چای اولانگ
کلمه اولانگ به معنی اژدها سبز می باش این چای که در ایالات فوکین چین تولید می شود از لحاظ طعم، بو و رنگ چیزی بین چای سیاه و سبز است نسبت به چای سبز کمی زبرتر و از چای سیاه خوشمزه تر است. کمتر از ۲ درصد از تولید چای دنیا را به خود اختصاص داده است زمان تخمیر این چای بسیار کوتاه است در واقع فرآیند اکسیداسیون آن تنها دو تا سه روز طول می کشد و در این فرآیند تولید این نوع چای مرحله بخار دادن در مدت زمان کمتری انجام می شود تا فقط نیمی از آنزیم ها غیرفعال شوند.
در این فرآیند حدود ۱۰ تا ۷۰ درصد اکسیداسیون انجام می شود امروزه بهترین چای اولانگ در تایوان تهیه می شود این چای در چین و ژاپن نیز مصرف می گردد. نام دیگر چای اولانگ چای چینی است و نسبت به چای سیاه تانن بیشتری دارد اثرات آرام بخش آن بیشتر است همچنین مسکنی برای دردهای گوارشی محسوب می شود.
خواص چای اولونگ :
- تسریع کاهش وزن
- افزایش متابولیسم
- کاهش بیماری های مزمن مثل بیماری های قلبی
- کاهش بیماری های مزمن مثل اختلالات التهابی و کلسترول بالا می شود
- تقویت مهارت های فکری و هوشیاری روانی مفید است
6- چای بابونه
اگر بعد از شام احساس گرفتگی می کنید، یک فنجان چای بابونه بنوشید. چای بابونه به شل کردن عضلات دستگاه گوارش و پراکنده کردن گازی که باعث نفخ می شود کمک می کند. هم چنین آرامش بخش است و به تسکین هرگونه ناراحتی معده کمک می کند. چای بابونه می تواند به تسکین بیماری های پوستی مثل پسوریازیس، اگزما، اکنه و تجمع رنگدانه ها در پوست کمک کند.
خواص چای بابونه :
- مفید برای خواب
- مشکلات پوستی
- مشکلات گوارشی
- اضطراب
- نفخ
7- چای نعناع
چای نعناع اثرات ضد درد و آرامش بخش دارد که برای درمان مشکلات گوارشی مثل نفخ بسیار مفید است. همچنین برای سردرد و گرفتگی عضلات در دوران قاعدگی مفید است که به دلیل خواص خنک کننده و ضد التهابی آن است.
خواص چای نعناع :
- به تهوع
- بوی بد دهان
- مشکلات گوارشی
- سردرد
- دردهای قاعدگی
8-چای ترش یا مکی
گل هیبیسکوس حاوی مقدار زیادی آنتی اکسیدان است. چای هیبیسکوس یا چای ترش حاوی مقدار زیادی ویتامین سی و آنتی اکسیدان است که فشار خون را کاهش می دهد. هم چنین برای التهاب غشاهای مخاطی مثل گلودرد، بیماری لثه و التهاب مثانه مفید است.
خواص چای ترش :
- فشار خون بالا
- بیماری های تنفسی
9-چای ماچا
چای ماچا سرشار از آنتی اکسیدان است که به تولید انرژی در بدن کمک می کند. هم چنین به تقویت سیستم ایمنی و زندگی پرانرژی تر کمک می کند. مقدار زیاد آنتی اکسیدان موجود در چای ماچا به دور نگه داشتن پوست از هر نوع بیماری کمک می کند و شما را به طور طبیعی از پرتوهای مضر فرابنفش حفظ می کند.
خواص چای ماچا :
- سوزاندن چربی شکم
- تقویت سیستم ایمنی
- سم زدایی
10-چای سرخ
این چای، متعلق به آفریقای جنوبی است. چای سرخ، یک نوع چای گیاهی و فاقد کافئین است. برگهایی سوزنی شکل دارد. رویبوس را با استفاده از برگهای یک درختچه به نام آسپالاتوس لینیرایز (Aspalathus linearis) درست میکنند که معمولا در سواحل غربیِ آفریقای جنوبی رشد میکند. برای زیاد کردن طعمش آن را اکسیده میکنند و این عمل، رنگ آن را از سبز به قرمز تغییر میدهد. رویبوس سبز هم وجود دارد که تخمیر نشده است. این نوع رویبوس گرانتر بوده و طعم علفی بیشتری نسبت به نسخهی سنتی آن دارد. نکتهی دیگر رویبوس سبز این است که آنتیاکسیدانهای بیشتری نسبت به رویبوس قرمز سنتی دارد. این مدل چای برای سلامتی بدن مفید است.
11-چای پوئر
چای پوئر از نوعی تخمیر خاص چای سبز حاصل میشود و تخمیر آن حدود 6 ماه تا یک سال طول میکشد. چای پوئر، مزهای تند دارد و حتی میتواند از چای سیاه هم پررنگتر باشد. یک فنجانِ هشت اونسی از آن دارای 60 تا 70 میلیگرم کافئین است. این نوع چای، دارای خواص پزشکی است. ازجمله، کاهش دهندهی تری گلیسیرید و کلسترول، کمککننده به تولید بزاق، کمککننده به هضم غذا، از بین برندهی اثرات الکل و هوشیار کننده است. بهطور انحصاری در منطقهی Puerah استان «یونان» چین رشد میکند. سفارش اینترنتی چای پوئر در چین از استقبال زیادی برخوردار است.
12-چای یربا ماته
چای یربا ماته یک نوع چای و نوشیدنی باستانی و پزشکی است که جنبهی فرهنگی نیز دارد. انواع مختلف این نوع چای از سوی سرخپوستان «گورانی» GUARANI آمریکای جنوبی به جهان معرفی شده است. در هر هشت اونس آن، حدود 35 میلیگرم کافئین وجود دارد. این چای، سالم، هوشیار کننده و تقویت کنندهی اعصاب است و خواص مفید زیادی دارد.
13- چای گیاهی یا دم نوش
گاه آنچه به عنوان چای گیاهی یا دم نوش خوانده میشود معمولاً فاقد کافئین است و از انواع گیاهان تشکیل شده است که نوشیدنیهای محبوب مردم در نقاط مختلف جهان را تشکیل میدهد و بیش تر به خاطر خواص درمانی و سلامتی نوشیده میشود. شکوفهها، ساقهها و ریشههای گیاهان مختلف مانند زنجبیل از این جمله هستند.
14- چای زنجبیل
زنجبیل قرن هاست که برای درمان ناراحتی معده استفاده می شود. این ادویه می تواند فشار شکمی را کم کند و نفخ را کاهش دهد. نوشیدن چای زنجبیل گرم به تسکین سیستم گوارش کمک می کند.
خواص چای زنجبیل :
- درمان نفخ
- مشکلات گوارشی
- سرماخوردگی
- ناراحتی معده
- درد قاعدگی
- گلودرد
انواع چای با ویژگی و خواص آنها
انواع چای با ویژگی و خواص آنها
انواع چای با ویژگی و خواص آنها
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.