‫برنج تراریخته چیست و چه اهمیتی دارد ؟

‫برنج تراریخته چیست ؟

‫برنج تراریخته چیست و چه اهمیتی دارد ؟

برنج یکی از منابع اصلی تامین غذا می باشد،‫زیرا بخش مهمی از رژیم غذای ی نزدیک به‫2 میلیارد نفر مردم دنیا است.تنها راهکار ممکن، افزایش تولید در واحد ‫سطح از جمله استفاده از علوم و تکنولوژی ‫جدید جهت رفع موانع موجود است.‫‪ یکی از موانع عظیم سد راه افزایش تولید در واحد سطح مسئله ‫خسارت ناشی از حمله ی افات و بیماری های گیاهی است. ساقه خوارها و برگ خوارها از افات اصلی ‫برنج می باشند.استفاده ازعوامل بیولوژیک متفاوت مانند ‫باکتری ‪ Bacillus
thuringinsisجایگزین سموم شیمیائی شده است.ازمهمترین و کاربردی ترین موارد استفاده از مهندسی ژنتیک ‫در کشاورزی تراریزش وتولید گیاهان تراریخته می باشد.

 

 ‫گیاه تراریخته چیست؟

گیاهانی که از طریق مهندسی ژنتیک و با انتقال ژن به گیاه تولید می شوند.دارای صفات جدید و تغییر یافته ای هستند که می توانندقابلیت ‫مقابله با افات را به صورت بالقوه داشته باشند.

 

 ‫گیاه تراریخته چیست؟

از محصوالت مهندسی شده می توان به پنبه، ذرت، سیب زمینی،سویا، کلزا، برنج، گوجه ً‫فرنگی و اخیرا به یونجه اصلاح شده ژنتیکی اشاره کرد که با اهداف متفاوتی تولید شده اند.

 ‫دلیل نیازبه تولید گیاه تراریخته

  •  مقاومت به افات
  •  مقاومت به تنش های محیطی:سرما،گرما،خشکی و شوری و …
  •  مقاومت به بیماری های گیاهی
  •  افزایش تولید محصوالت غذای ی با بهره وری بیشتر اب و‫فرسایش
    کمتر خاک و …

خرید انواع برنج ایرانی درجه یک

‫برنج تراریخته و هدف از تولید ان

 

مهمترین عامل محدودکننده ی کشت برنج در دنیا و خصوصا ایران،حمله ی کرم ساقه‫خوار برنج است ‫که باعث خسارات جبران ناپذیری می شود.

‫‪ برنج تراریخته ‪ Btبا روش مهندسی ژنتیک به نحوی تولید شده که نوعی پروتئین به نام

 Cry 1Abدر برگها و ساقه های ان تولید می شود که موجب مصونیت کامل این‫برنج در مقابل حمله افات از جمله کرم ساقه خوار برنج می گردد.برنج تراریخته ی طارم مولائی ی اولین دستاورد دانشمندان ایرانی و اولین برنج تراریخته ی رهاسازی شده در‫جهان است.در سال
4002 ایران نیز وارد کلوپ کشورهای تولیدکننده گیاهان تراریخته شد.

 

 ‫باکتری ‪  Btو استفاده از ان

 Bt  یک باکتری بیماری زا در حشرات است که عنصر فعال برخی حشره کش ها را تشکیل می دهد و با تولید ‫اسپور در اسپورانژیوم تولید بلورهای سمی می کند.

Btبه دو روش استفاده می شود

  •  تولید سموم میکروبی حشره کش
  •  تولید گیاهان ‪Bt   ‫.

 

‫برنج تراریخته و هدف از تولید ان

 ‫باکتری‪ Btو استفاده از ان

‫برنج تراریخته چیست و چه اهمیتی دارد ؟

انواع برنج تراریخته

 

  1.  برنج ‪ Btمقاوم به 4 افت حشره ای
  2.  برنج 12‪ Xaمقاوم به ‪ blightباکتریای ی
  3.  برنج طلائی
  4.  برنج حاوی میزان بالای اهن ‪ (Ferritin indica
  5. برنج مقاوم به شوری

‫انواع برنج تراریخته

روش تشخیص برنج تراریخته

فواید برنج تراریخته

‫ ‫اثرات نامطلوب گیاهان تراریخته

 

فواید برنج تراریخته

  • ( کاهش سموم مصرفی و صرفه جوی ی در هزینه های خرید سم، سمپاش و سمپاشی)
  • ( کاهش مصرف سم، موجب حفاظت از محیط زیست و جلوگیری
    از، از بین بردن حشرات مفید از‫جمله زنبور عسل و ک فشدوزک ها، ابزیان و سایرجانوران مفید مزارع برنج می گردد.)
  • ( افزایش 02 درصدی محصول برنج تراریخته نسبت به غیرتراریخته)
  • ( محصول نهای ی برنج تراریخته در مقایسه با مشابه سنتی ان سالم تر است.)
  • ( کشت گیاهان تراریخته باعث کنترل بهتر علف های هرزو کاهش اثرات بد علف کش ها می‫شود.)
  • ( انتقال ژن مورد نظر به سایر واریته های پرمحصول که در صورت تولید انبوه تحولی عظیم ‫در خودکفائی ایجاد می گردد.)
  • ( تولید برنج تراریخته ای که ابیاری مشابه با گندم و سایر غلات داشته باشد.)
  • ( برتری های تغذیه ای حاوی بتاکاروتن و اهن بیشتر)

 

‫ ‫اثرات نامطلوب گیاهان تراریخته

  • از بین رفتن منابع زیستی ارزشمند،
  • گسترش گیاهان زراعی تراریخته به دلیل ساده سازی سیستم های زراعی و تشدید فرسایش ژنتیکی می توانند تهدیدی برای تنوع ‫ژنتیکی گیاهان زراعی به حساب ایند،
  • از بین رفتن خزانه ژنتیکی گیاهی به وسیله استفاده از بذور هموزیگوس و در نتیجه کاهش تنوع.
  • اتکا کشاورزان به علف کش های شیمیای ی با تولید گیاهان مقاوم به این مواد افزایش یافته و در نتیجه امنیت محیط زیست و‫سلامت انسانبا مصرف بی رویه این مواد شیمیائی به خطر می افتد.

 

‫اظهار نظرات منتقدان محصوالت تراریخته

 

1- احتمال فرار ژن های مقاوم به علفکش ها به علف های هرز خویشاوندان گیاهان اصالح شده ژنتیکی زیاد است!

2- در محصوالتی که از باک تری ‪ Bt برای مبارزه با افات استفاده شده، احتمال از بین رفتن حشرات غیرهدف و امکان ‫انقراض گونه هائی از حشرات وجود دارد!

3- وجود اثرات الرژی زای برخی مواد و توکسین ها به دلیل انتقال برخی ژن ها در مواد غذای ی، در انسان حساسیت هائی ‫را موجب خواهد شد!

4- مقاومت بدن انسان به انتی بیوتیک ها با مصرف گیاهان دارای ژن مقاومت به باک تری ها!

 

‫پیشنهادات

1- سعی در تولید گیاهان تراریخته ‫با حداقل اثر روی محیط زیست،

2- یافتن متدی برای گرده افشانی این گیاهان که اثری  بر گیاهان هم ‫خانواده و سایرین نداشته باشند،

3- تولید برنج تراریخته ای که از نظرویتامین ها غنی باشد.

منابع :

 ‫‪Denduangboripant, J. Applications

 ‫.‪University     ‫‪www.tast.or.th

  www.aftabir.com

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فروشگاه سوچلا

شرکت بهگامان صنایع جویبار در زمینه تولید  و پخش مواد غذایی کار خود را بصورت تخصصی در زمینه برنج ایرانی با متنوع ترین محصولات ، بهترین بسته بندی های روز دنیا ، کمیاب ترین و خاص ترین برنج های ایرانی با ضمانت خلوص و پرداخت درب منزل همراه با ارسال رایگان سعی در جلب رضایت مشتری دارد.

تلفن پشتیبانی : 02188170361

error: Content is protected !!