تشخیص کیفیت برنج بعد از پخت

تشخیص کیفیت برنج بعد از پخت

معیار سنجش کیفیت برنج پخته شده

معیار سنجش کیفیت برنج بعد از پخت

در زندگی روزمره بارها می شود که برنجی را پخت کرده و ساعاتی بعد آن را میل کرده یا اضافه برنج ها را برای وعده دیگر گذاشته باشید و میزان نرمی و ماندگاری آن ها در برنج های مختلف تفاوت هایی باهم داشته باشند.

از برنج های هندی و پاکستانی گرفته تا اقسام مختلف برنج ایرانی که هرکدام باهم تفاوت هایی دارند که در گروه بندی برنج ها از نظر کیفیت تاثیر زیادی دارد میتوانید با این معیار ها بیشتر آشنا شوید :

 

 

گروه­ بندی براساس قوام ژل (GC) در برنج 

 

یکی از فاکتور­های مهم در بخش کنترل کیفیت، قوام ژل (Gel Consistency) برنج می ­باشد که نشان دهنده مرغوب بودن یک رقم یا واریته است. چرا که نرم بودن و ماندگاری برنج بعد از پخت تا حد زیادی به GC  وابسته است.

ژل سخت: طول حرکت ژل بسیار کم است و برنج پس از پخت بسیار خشک و سفت بوده و فاقد ماندگاری است
ژل متوسط: طول حرکت ژل بین ۴۱ تا ۶۰ میلی متر است و ماندگاری این برنج ها پس از پخت کمی بیشتر از برنج های ژل سخت است ولی کمتر از کیفیت مطلوب است.
ژل نرم: برنج های ژل نرم دارای بیشترین ماندگاری پس از پخت بوده و طول حرکت ژل در آنها بین ۶۱ تا ۱۰۰ میلی متر است

 

جدول دسته بندی برنج ها از نظر قوام ژل (GC)

طول حرکت ژل (میلی متر) گروه­بندی ملاحظات
۴۰ > ژل سخت پس از پخت سفت، خشک شده و ماندگاری ندارند
۴۱ – ۶۰ ژل متوسط پس از پخت کمی سفت و خشک می­گردد و ماندگاری آنکمی بیشتر ازگروه اول است
۶۱- ۱۰۰ ژل نرم ماندگاری بیشتر پس از پخت

 

معیار های سنجش برنج

طبقه بندی براساس درجه حرارت ژلاتینی شدن(GT) 

 

یکی از مشکلات عمده خانم های خانه دار یا افرادی که در حوضه آشپزی فعالیت دارند، این است که چطور برنج های ایرانی و یا خارجی را پخت کنند. به طوری که دانه های برنج بیشترین قد کشیدگی و حالت مجلسی را به خود بگیرد. در حقیقت برای رفع این مشکل، مشتریان عزیز باید آگاهی کامل از درجه حرارت ژلاتینه شدن برنج داشته باشند تا برنجی چسبنده یا سفت و خشک پخت نکند.

اگر به دنبال برنجی با پخت مجلسی هستید حتما به درجه حرارت ژلاتینه شدن آن توجه ویژه داشته باشید. مطلوب ترین درجه حرارتی که برای ژلاتینه شدن برنج مناسب است بین ۷۰ تا ۷۴ درجه سانتی گراد می باشد.

در دماهای پایین تر برنج حالت چسبندگی دارد و در دماهای بالاتر ژلاتینه شدن بسیار خشک و سفت است.

جدول درجه حرارت ژلاتینی شدن(GT) 

نمره ­دهی درجه حرارت ژلاتینی شدن ملاحظات
۶ و ۷ cْ۶۹- ۵۵ پایین (برنج پخته شده حالت چسبنده دارد)
۴ و ۵ cْ۷۴-۷۰ متوسط (برنج پس از پخت نرم و مرطوب می ­ماند)
۲ و ۳ بالاتر از cْ۷۴ بالا (برنج پخته شده سفت و خشک می­ شود)

soochella.ir

گروه ­بندی میزان آمیلوز  (AC در برنج)

 

برنج ها براساس میزان آمیلوز متنوع و متفاوت می ­باشند. برای درجه بند برنج سفید از نظر کیفیت پخت، از میزان آمیلوز به عنوان مهمترین عامل تاثیرگذار بر کیفیت پخت یاد می شود. حتما برای شما هم اتفاق افتاده است که در بعضی مواقع با خوردن برنج احساس سنگینی معده و یا نفخ می کنید. این حالت در اکثر مواقع بخاطر مخلوط بودن برنج نامرغوب با برنج های عطری بوده یا خود برنج از آمیلوز کافی برخوردار نیست.

میزان آمیلوز برنج تعیین کننده میزان سفتی، خشکی و تازه ماندن برنج پس از پخت است.

مطلوب ترین میزان آمیلوز برای برنج هایی با کیفیت بالا حدود ۲۰-۲۵ درصد است که این میزان موجب می شود برنج پس از پخت نرم و مرطوب بماند و حالت پفکی و سبک داشته باشد.

 

جدول میزان آمیلوز  (AC در برنج)

درصد آمیلوز(%) میزان آمیلوز توضیحات
۲ – ۰۹ – ۳۱۹ – ۱۰ برنج واکسی بسیارکم آمیلوز دانه برنج بعد از پخت حالت چسبنده دارد ( واریته­ های ژاپونیکا)
۲۵ – ۲۰ متوسط آمیلوز برنج پس از پخت نرم و مرطوب می­ ماند
بیش از ۲۵ آمیلوز بالا برنج پس از پخت سفت و خشک می ­شود (واریته ­های ایندیکا)

معیار سنجش کیفیت برنج پخته شده

خرید انواع برنج ایرانی درجه یک

 بررسی عطر

 

برنج معطر به نوعی از برنج گفته می ­شود که دارای بوی مخصوص می باشد. برنج حاوی ترکیبات فراری چون۲-استیل ۱-پروپیلین است که مسوول بوی خوش برنج هستند.
برنج عطرى به چهار درجه قوی، متوسط، ضعیف و بدون عطر تقسیم می ­شود، که این دسته بندى بر مبنای شدت عوامل مربوطه است.

 

نمره­ عطر درجه معطر بودن
۱ ندارد
۲ ضعیف
۳ خوب
۴ بسیار عالی

تشخیص کیفیت برنج بعد از پخت

تشخیص کیفیت برنج بعد از پخت

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فروشگاه سوچلا

شرکت بهگامان صنایع جویبار در زمینه تولید  و پخش مواد غذایی کار خود را بصورت تخصصی در زمینه برنج ایرانی با متنوع ترین محصولات ، بهترین بسته بندی های روز دنیا ، کمیاب ترین و خاص ترین برنج های ایرانی با ضمانت خلوص و پرداخت درب منزل همراه با ارسال رایگان سعی در جلب رضایت مشتری دارد.

تلفن پشتیبانی : 02188170361

error: Content is protected !!