فرآیند کلی تولید برنج

فرآیند کلی تولید برنج

زمانبندی مرحله به مرحله تولید برنج

فرآیند کلی تولید برنج

۱) آماده‌سازی بذر برنج

قبل از کاشت بذر ابتدا آن را جوانه دار می کنند.

  • بذرها درون کیسه هایی در داخل ظرف یا یک حوض پر از آب که در حیاط منزل تعبیه شده می ریزند.
  • به مدت ۲ تا ۸ روز به آن زمان می دهند تا بذرها جوانه بزنند.
  • زمان جوانه دار شدن بذرها به دمای هوا بستگی دارد.

۲) پاک‌سازی زمین خزانه

خزانه برنج قطعه زمین کوچک و محصوری است که در داخل زمین اصلی یا در قطعه‌ای از زمین در خارج مزرعه اصلی درست می شود.

  • این قطعه زمین به عمق ۱۵ تا ۲۰ سانتی‌متر شخم زده می شود.
  • قبل از شروع کشت روی آن مقداری کود دامی کاملاً پوسیده می ریزند.
  • در خزانه آب می ریزند.
  • با شخم زدن دوباره سنگ و کلوخ های آن را از بین می برند.
  • معمولا سه روز قبل از بذرپاشی خزانه را سم پاشی می کنند.

۳) کاشت بذر در خزانه

  • بذرهای جوانه دار شده در داخل خزانه کاشته می‌شود.
  • با استفاده از پلاستیک اطراف آن به‌خوبی پوشانده می‌شود تا در برابر آفت و پرندگان محافظت شود.
  • در این مرحله نشاء تولید می شود که باید به زمین اصلی منتقل گردد.

۴) شخم و آماده سازی زمین اصلی

  • زمین را از شلتوک ها و بقایای کشت قبلی پاکسازی می کنند.
  • معمولا ۳ ماه قبل از کاشت برنج هفته ای ۱ بار زمین را شخم می زنند.
  • چون برنج کشت اول به تازگی برداشت شده است و زمان برای کشت دوباره کم است، پس از برداشت محصول کشت اول با سرعت بیشتری زمین اصلی را شخم می زنند و آن را برای کاشت نشا آماده می کنند.

۵) برداشت نشاء از خزانه

  • نشاء را وقتی به اندازه طبیعی خود یعنی ۲۰ تا ۲۵ سانتی‌متر رسیده و دارای ۴ تا ۵ برگ هستند، از خزانه برداشت می کنند.
  • نشاء را برای انتقال به زمین کشت آماده سازی می کنند.
  • عملیات انتقال نشاء از خزانه به زمین اصلی را نشاء‌کاری می‌نامند.
  • عملیات کندن نشاء‌ها بطریق سنتی بوده و توسط دست انجام می‌گیرد.

۶) کاشت نشاء در زمین اصلی

  • ۲۵-۳۰ روز طول می کشد تا نشاء های آماده شده به زمین اصلی منتقل شوند.
  • این مرحله بسیار حساس است و برای جلوگیری از آسیب نشاء آن ها را با دقت و آرام در زمین اصلی می کارند.
  • کاشت نشاء‌ها در زمین اصلی در استان گیلان توسط زنان و در استان مازندران توسط مردان ماهر شالیکار انجام می‌گیرد.
  • در هنگام نشاء‌کاری باید در داخل زمین شالیزار به اندازه کافی آب وجود داشته باشد زیرا آب مانع رشد علفهای هرز و کم شدن درجه حرارت می‌شود.

۷) افزودن کود

  • بعد از کاشت به زمین شالیزار کود شیمیایی اضافه می کنند.
  • معمولا کودهایی که مورد استفاده قرار گیرند،کودهای شیمیایی اوره و فسفات می‌باشند.

۸) آبیاری

  • در یک ماه ابتدایی کشت برنج در زمین اصلی آبیاری به صورت غرقابی و در بقیه دوران بصورت تناوبی انجام می گیرد.
  • در یک ماه اول وجود آب دائم در پایه بوته ها در کنترل رشد علف هرز موثر است.
  • در کشت دوم فقط در دو هفته اول کشت آبیاری انجام می شود و تا زمان برداشت ادامه آبیاری با آب باران تامین می گردد.

۹) سم‌پاشی

برای مبارزه با علف های هرز از دو روش شیمیایی و بیولوژیک استفاده می کنند.

روش بیولوژک کنترل علف هرز:

۱۰ روز پس از نشاء کاری بعد از استقرار گیاهچه های برنج حدود ۳۰۰ عدد جوجه اردک در شالیزار رها می کنند که از علف های هرز تغذیه می کنند و از رشد و ازدیاد آنها جلوگیری می کنند.

روش شیمیایی کنترل علف هرز:

دربرنج کشت اول در ۳ مرحله سم پاشی شیمیایی انجام می گیرد.

  1. هنگام آماده سازی خزانه و قبل از بذر پاشی
  2.  ۳ تا ۵ روز قبل از نشاء کاری در زمین اصلی
  3. ۴ تا ۷ روز پس از نشاکاری

خرید انواع برنج ایرانی درجه یک

۱۰) برداشت برنج و کمباین‌زنی

  • کشت دوم را در اوایل و یا اواخر آبان ماه برداشت می کنند.
  • برداشت برنج با دست و یا دستگاه کمباین زنی انجام می گیرد.
  • ۲۴ ساعت بعد از قطع ساقه های برنج جمع آوری و خرمن کوبی انجام می گیرد.
  • اگر با کمباین برداشت انجام شود باید حتما رطوبت آنها با دستگاه خشک کن گرفته شود.

۱۱) ارسال به کارخانه و مراحل فرآوری

مراحل کاشت، داشت و برداشت برنج تا این مرحله به پایان رسیده است.

اکثر کارخانه ها برنج را در همین مرحله (با داشتن پوسته سخت شلتوک) از کشاورز خریداری می کنند و بقیه مراحل فرآوری و جداسازی پوسته های آن را در کارخانه انجام می دهند.

فرآیند کلی تولید برنج

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فروشگاه سوچلا

شرکت بهگامان صنایع جویبار در زمینه تولید  و پخش مواد غذایی کار خود را بصورت تخصصی در زمینه برنج ایرانی با متنوع ترین محصولات ، بهترین بسته بندی های روز دنیا ، کمیاب ترین و خاص ترین برنج های ایرانی با ضمانت خلوص و پرداخت درب منزل همراه با ارسال رایگان سعی در جلب رضایت مشتری دارد.

تلفن پشتیبانی : 02188170361

error: Content is protected !!